TRT 1’de bu akşam başlayacak olan bir dönem dizisi olan Alparslan Büyük Selçuklu bu akşam ilk bölümü ile ekranlara geliyor. Dizinin konusunun da önüne geçen bir karakter var ki sosyal medyada bile gündeme geldi. Karaktere ayrıca hayat verecek olan oyuncu ise Sarp Leventoğlu olması ise merakı arttıran nedenlerden. Tarih derslerimizde öğrendiklerimizi hatırlamaya çalışırken ezbere bildiğimiz ama bir türlü hatırlayamadığımız bir karakter oldu Romen Diyojen. Tarih sayfalarındaki önemi neydi? Neler yapmıştı Romen Diyojen? Ne ile akıllarımızda ismi yer etmişti. Hadi hatırlayalım.
ROMEN DİYOJEN KİMDİR? ALPARSLAN BÜYÜK SELÇUKLU KONUSUNDA ROMEN DİYOJEN HİKAYENİN NERESİNDEDİR?
Türkçe’de Romen Diyojen olarak bildiğimiz tarihi isim gerçek adı ile aslında IV.Romanos (Romanos Diogenis) 1030/1072 yılları arasında yaşamış olan Romen Diyojen 1068’den 1071’e kadar hüküm süren Bizans İmparatoru. Akıllarımızda yer edinmesi ise Malazgirt Meydan Muharebesinden. Zira Türklere karşı savunma amacı ile büyük bir ordu toplamış fakat tüm çabalarına rağmen Malazgirt Meydan Muharebesi’nde Alparslan’a karşı yenilmiştir. Bu başarısızlığı karşısında ise tahttan indirilmiştir.
Bu arada muharebenin sonrasında Selçuklu Sultanı’nın Romen Diyojen’e çok centilmence davrandığı ve esareti süresince nezaketten ödün vermeden anlaşma sonrası serbest bırakıldığı da tarih satırları arasında yer edinmiştir.
Bizans devleti içerisinde çok iyi tanınan ve büyük bir siyasi gücü bulunan Konstantinos Diogeniz’in oğlu Romen Diyojen, daha önce imparator çocuklarına karşı bir komplo girişimi nedeni ile idama mahkum edildiği sırada İmparator eşi Eudoika’nın ilgisini çekmeyi başarmış ve Eudoika tarafından affedilmiş ve hatta sonrasında Eudoika ile evlenerek tahta geçmiştir.
Romen Diyojen’in ölümü ise, kaderin bir cilvesi misali kendisinin daha önce imparator çocuklarına kurmuş olduğu öldürme amaçlı komplo misali kendisine karşı bir ihanet ile gerçekleşmiştir. Malazgirt savaşında görev alan komutanlardan ve Romen Diyojen’in aslında rakiplerinden olan Andronikos Dukas, savaş sırasında zayiat vermeden savaş alanından ayrılmış ve Romen Diyojen’e muhalif olan en güçlü isim Sezar ünvanlı İoannis Dukas ile anlaşarak öncelikle Diyojen’in eşi Eudoika’yı bir manastıra kapatmış sonrasında başkasını tahta geçirerek ise Romen Diyojen’in tahttan indirildiği ilanını sağlamışlardır.
Geri dönen Romen Diyojen rakiplerine karşı verdiği savaşta da başarısız olup yakalanarak esaret şatlarının ağır olmayacağı bir anlaşmaya güvenerek teslim olmuştur. Fakat buna rağmen gözlerine mil çekilip Proti (Kınalıada)’ya sürgüne gönderilmiştir. Kör edilme operasyonu çok acımasız ve acemice yapıldığı için ise enfeksiyon sebebi ile sürgünde yaşamını yitirmiştir. Şimdi bu hikâyenin TRT 1 ekranlarında başlayacak Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde ne kadar ve nasıl işlenileceğini heyecanla bekliyoruz. Her ne olursa olsun Sarp Levendoğlu’nun Romen Diyojen karakteri ile çok konuşulacağı ise bu kadar ilginç bir hikâyeye sahipken apaçık ortada.